Dealen met je ziekte in Corona-tijd deel 2

Verplicht thuis

In mijn vorige blog schreef ik hoe ik bij ReumaUitgedaagd! terecht kwam en me had ingeschreven. Dat vond ik al heel wat. Ik was net van start en toen kwam het Coronavirus. Nederland in lockdown, mijn vriend thuis, mijn drie kinderen thuis, geen opvang meer, maar wel werk. Dat was flink zoeken die eerste weken.

Maar omdat ik de training al was gestart, had ik de eerste stap gezet: mijn doelen bepalen. Een van deze doelen was ‘grenzen stellen’. Dat kon ik meteen in praktijk brengen, zeg maar. En het heeft mij veel opgeleverd. Juist in deze tijd kon ik veel bereiken, doordat je tijdelijk in een andere werkelijkheid zit waarin je veel meer geconfronteerd wordt met jezelf, jouw directe omgeving en jouw tekortkomingen. Om niet kopje onder te gaan, moest ik wel.

Hierdoor kwam er ook lucht, want de spitsuren die ik normaal had met 3 jonge kinderen en school vielen nu weg: school was immers dicht en mijn vriend de hele dag thuis. Hij had geen reistijd meer, dus meer tijd om te werken op een dag, op tijd thuis en hij kon tussendoor helpen. Hierdoor heb ik ervaren hoe het is om niet continu uitgeput te zijn. Dat maakte een groot verschil, vooral op het gebied van mijn tweede doel: mezelf weer een leuker persoon vinden.

Doordat ik met deze training bezig was, heb ik hier veel met mijn vriend over gesproken. Het is per slot van rekening erg belangrijk hem mee te nemen in hoe ik mijn ziekte ervaar. Hierdoor heb ik met hem juist in deze tijden na kunnen denken over hoe we dit kunnen invullen als mijn oudste weer naar school gaat én als hij weer naar werk toegaat. Want dat is ook onderdeel van de training: leuk dat je iets bereikt, maar hoe borg je dit voor de toekomst? Hoe houd je dit vast?

Al met al vond ik dus vooral het concrete stuk, de praktische toepasbaarheid erg prettig aan deze training. Dus dank hiervoor. En uiteraard veel dank aan mijn fijne trainer…

Anne heeft enkele chronische aandoeningen waaronder fibromyalgie. Zij volgde in 2020 de online cursus ReumaUitgedaagd!

ReumaUitgedaagd • 4 mei 2020

Plaats een reactie