Geloof niet alles wat je denkt

In deze onwerkelijke tijd, waarin jouw leven en het leven van de mensen om je heen er ineens heel anders uit ziet dan normaal, kunnen je gedachten en gevoelens met je op de loop gaan. Misschien voel je jezelf af en toe eenzaam, angstig, machteloos of somber. Het is best logisch dat je deze gevoelens ervaart, maar als je erin blijft hangen, levert het je misschien alleen nog maar méér stress op.

Positief denken?

Ik wil niet suggereren dat als je maar positief denkt, alles goed komt. Toch levert alle energie die je in je sombere gedachten en angst stopt niets op: piekeren is als jezelf een boze brief sturen en jezelf daar vervolgens steeds weer over opwinden. Je kunt namelijk niets veranderen aan de (huidige) omstandigheden, wél aan je gedachten daarover.

Hoe kun je jouw negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten? Probeer om minder te focussen op dat wat er niét goed gaat of niet mogelijk is. Wat in elk geval kan helpen, is juist te kijken naar wat je wel (zelf) kunt doen.

Voorbeeld

Een eenvoudig voorbeeld uit mijn eigen leven: ‘Door dit thuiszitten krijg ik nóg meer last van pijn en stijfheid. Straks moet ik weer vanaf 0 beginnen om mijn lijf in conditie te krijgen.’ Ik kan deze gedachte positief omzetten naar: ‘Als ik thuis zelf aan de slag ga met yoga-oefeningen en elke dag een korte wandeling maak, blijf ik in elk geval in beweging én het zorgt voor ontspanning.’

Probeer het zelf ook maar eens: schrijf een negatieve gedachte op en zet deze om in een positieve (helpende) gedachte. Het kost tijd om je denkpatronen om te buigen. Wees daarom vooral geduldig en mild voor jezelf: ook struikelend ga je vooruit!

Margret Arts heeft Artritis Psoriatica en poly-artrose en is sinds 2017 trainer van ReumaUitgedaagd!

ReumaUitgedaagd • 2 april 2020

Plaats een reactie