Groter geworden door wat mij klein hield

Dat reuma erg frustrerend kan zijn, hoef ik jou vast niet te vertellen. De afgelopen jaren, na de diagnose RA en fibromyalgie, waren pittig voor mij. Mijn toenmalige reumatoloog had gezegd dat ik niet meer mocht wielrennen, hardlopen, spinning, body pump en vooral niet gaan skiën. Pfff wat straf was dat.

De reuma kon ik op dat moment nog niet plaatsen, maar niet meer aan explosieve sporten kunnen doen voelde als zware achteruitgang. Ik zat vooral mezelf in de weg en pakte ik zo eigenwijs als ik ben simpelweg mijn oude leventje weer op. Als het even kan doe ik alles graag in de zevende versnelling.

Kop in het zand

Je ziet aan de buitenkant niks aan mij, maar ik ervaar elke dag de ongemakken van mijn lijf en vooral de pijn. De ene keer wat heftiger dan de andere. Ik ben van nature geen klager en dat maakte dat ik er moeilijk echt over kon praten.

Mensen willen gewoon dat je lacht en doorgaat. Als ik ze een keer vertelde wat ik dagelijks doormaakte en écht voelde, dan kappen ze het gesprek heel snel af. Mijn strategie werd dan ook om mijn kop in het zand te steken, niet accepteren en je erbij neerleggen dat dit zo blijft voor de rest van mijn leven.

Aan de ene kant was ik dat toch echt niet van plan. Toch heb ik me aan de andere kant laten leiden door de mededeling van de reumatoloog. Alles wat ik vooral niet meer mocht. Ik ben met alles gestopt. Op het skiën na dan (want dat kon niemand me echt afpakken). Hierdoor ging het lichamelijk steeds slechter met mij. Als ik wilde bewegen deed ik weer te veel. Ik ervaarde hierdoor steeds meer pijn en werd daardoor nog angstiger om te bewegen. Ook werd ik somberder.

Ik heb diverse soorten medicatie geslikt. Enkele hadden hele nare bijwerkingen zoals nare gedachten en overmatig overgeven. Gelukkig heb ik nu de juiste medicatie gevonden die voor mij werken en waar ik minder bijwerkingen van heb. Toch bereikte ik het dieptepunt. Ik moest accepteren dat ik hulp nodig had. Voor deze zelfstandige dame is dat wel een dingetje hoor. Ik ben gaan zoeken en kwam bij de zelfmanagementcursus van ReumaUitgedaagd! uit. Ik wilde graag aansluiten bij de weekendgroep van 26-40 jaar oud. Ik koos bewust voor deze vorm vanwege leeftijdsgenoten én je bent even helemaal weg uit je eigen omgeving.

Mezelf weer zijn

Doordat het weekend pas in mei 2019 gegeven kon worden ben ik in de tussentijd gestart bij een fysio voor chronische pijnen. De eerste stappen in het veranderen van mijn mindset heb ik hier gezet. Ik keek inmiddels ook erg uit naar het cursus weekend.

Vol enthousiasme zat ik vrijdags in de auto op weg naar Driebergen. Het weekend begon met kennismaken, dat ging gemakkelijk want we waren maar met vieren. Last minute afmeldingen zorgden voor een kleine groep. De eerste middag/avond was meteen een schot in de roos. Ik had het gevoel mezelf weer te zijn. Iets wat ik door de pijn, gevoel van achteruitgang en somberheid allang niet meer was.

De opvolgende dagen behandelden we verschillende modules die voor onze huidige levensfase relevant waren. De afwisseling van theorie met opdrachtjes waren precies goed. Doordat de groep klein was kon ieder haar verhaal/ervaring goed doen, soms met een traan maar ook vaak met een lach. Ook de momenten dat we ‘vrij’ waren, waren ontzettend gezellig en fijn. Weer ontzettend kunnen lachen om mezelf en om anderen is door dit weekend weer gaan groeien.

Ik sloot dit weekend dan ook af met een lach van ongeloof wat ik vrijdags had beschreven over wat reuma voor mij betekende. Toen vond ik dit nog achteruitgang met een vet uitroepteken. Mijn ongeloof zat in het feit dat ik het zondag compleet anders ervaarde. Het weekend was voor mij een succes dankzij mijn lieve lotgenoten en geweldige trainers Eva en Maike.

De Reuma betekent nu voor mij dat dit maar een onderdeel is van mezelf. Kortom. ik ben groter geworden door dat wat mijn klein hield.
Doordat ik groter word, word ik kalmer, omdat ik niet langer vast zit in een te kleine wereld. Ik heb een groter perspectief en voel me niet overgeleverd aan mijn emoties en/of pijn. Ik maak betere keuzes en geniet weer meer van het leven. En dit laatste gun ik iedereen zo van harte!

Wat ik aan jou wil doorgeven

  • Neem een sprong in het diepe en doe de cursus Zelfmanagement van ReumaUitgedaagd! Het kan je zoveel opbrengen!
  • Zoek op een (andere) manier om te leren omgaan met jouw reuma. Praat erover, desnoods met een professional en vraag hulp waar nodig. Geef aan waarin jouw omgeving jou een handje kan helpen. Ze doen dit vast met alle liefde en plezier. Ben niet zo eigenwijs als ik ben geweest ;).
  • Ben soms juist eigenwijs, neem niet alles klakkeloos aan wat een specialist je voorkauwt. Verleg je grenzen, kijk naar wat je wilt, wat mogelijk is en doe dit in overleg met jouw omgeving. Just do it!
  • Kijk vooral naar wat je kan en niet zo zeer naar wat je niet kan. Zo cliché, maar het maakt je leven een stuk aangenamer.
  • En last but not least : Geniet van het leven en vergeet niet wie jij bent. Jij bent de reuma niet! De reuma is maar een klein onderdeel van wie je bent.

Thilata heeft reumatoïde artritis en fibromyalgie en volgde de live weekendtraining ReumaUitgedaagd! in mei 2019

ReumaUitgedaagd • 18 juni 2019

Plaats een reactie