Ik blijf ook op koers

Twee keer per jaar verzorg ik de training ReumaUitgedaagd! in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Het geeft me veel voldoening en energie dat ik als ervaringsdeskundig trainer de deelnemers (weer) het heft in eigen handen kan laten nemen in hun leven met reuma.

Toch levert deze zelfmanagementtraining niet alleen de déélnemers een heleboel op. Regelmatig betrap ik er mezelf op dat ik een vraag stel aan een deelnemer en vervolgens denk: ‘Goh, Margret, da’s interessant. Hoe ga je daar zelf eigenlijk mee om?’

In een ReumaUitgedaagd! zelfmanagementtraining stellen de deelnemers hun eigen doelen op, waar ze mee aan de slag gaan. Als trainer doe ik daar ook aan mee. Trainen en coachen houdt me scherp en in ontwikkeling. Een leuk leven met reuma (of een andere chronische aandoening) vergt namelijk nogal veel veerkracht. Dingen die voorheen vanzelf leken te gaan, kosten soms ineens handenvol energie.

Keuzes maken

Het verzorgen van zo’n training gaat mij tegenwoordig dan ook niet in de koude kleren zitten. Ik moet er mijn hele weekplanning omheen bouwen om het te kunnen doen. Ook dat hoort erbij: keuzes maken. Wat kan ik (nog) wel, wat kost het me en wat levert het me op. Door bewuster met mijn keuzes om te gaan, blijven er genoeg dingen over die ik kan doen én die mij energie geven. Daar is het verzorgen van de training een perfect voorbeeld van.

Ik vind het een uitdaging om anderen te begeleiden in hun ontdekkingstocht om (weer) zélf de koers te bepalen in hun leven met reuma. Dat ik er zelf ook beter door op koers blijf, is een doelstelling die mij persoonlijk vooral veel plezier oplevert.

 

Margret Arts heeft polymyalgia rheumatica (PMR) en poly-artrose en is sinds 2017 trainer van ReumaUitgedaagd! Daarnaast is zij ervaringsdeskundig coach en trainer.

Gonny Vink • 28 juni 2019

ik heb het advies gekregen om informatie te lezen betreft training ReumaUitgedaagd en me aan te melden, via mijn reumatologe Dr.Wennemers.

Rianne van den Bogaard-Bevers • 23-11-20 17:42

Plaats een reactie