Ik heb reuma uitgedaagd!

Het hebben van reuma (maar ook andere chronische ziekten) is voor de omgeving soms moeilijk te begrijpen. Pijn en vermoeidheid zijn eenmaal onzichtbaarder dan het hebben van een gebroken been. Ook het grillige karakter (de ene dag kun je alles en de volgende dag voel je je beroerd) maakt het er niet makkelijker op voor anderen om te begrijpen wat reuma is en wat het met je doet.

Handvatten

De training geeft mij handvatten om tóch uit te kunnen leggen wat het met mij doet reuma te hebben. Dat betekent ook af en toe uit de comfortzone stappen. Tóch hulp vragen, tóch een afspraak afzeggen, toegeven aan de vermoeidheid. Dat zijn allemaal ongezellige waarheden als een koe. Maar uiteindelijk brengt het uitspreken mij meer dan op de oude voet verder gaan. Ik ben eerlijk tegen mezelf, luister naar de signalen van mijn lijf en dat verbetert uiteindelijk mijn energiebalans en welzijn.

Onbegrip

En wat doe je dan wanneer er toch geen begrip is? ReumaUitgedaagd!  leerde mij de situatie anders te bekijken waardoor je onbegrip kan leren relativeren. Hoe goed je ook je best doet om uit te leggen, niet iedereen kan of wil begrijpen wat het hebben van reuma met jou doet. ReumaUitgedaagd! zet mij aan het denken, geeft me rationele back-up om emoties te kunnen verzachten.

Samen of alleen?

In de besloten Facebookgroep Samen Reuma ontgingen de opmerkingen mij niet dat mensen met reuma de dingen het liefst zelf doen, niet alles valt te leren in een training. Je kunt het ook alleen doen, je moet er tenslotte zelf mee dealen, jij hebt de reuma. Maar er is altijd een keuze.

Zodra je kiest voor de training deel je je zorg en ongemak, belicht je het vanuit een andere invalshoek. Je doet het samen. De combinatie van het forum met quotes van de andere deelnemers, de modules en de begeleiding van je trainer, is als een soort snelkookpan. In een relatief korte periode start een intensief leerproces waarbij alles draait om de regie te (her)pakken, zelf aan het stuur te staan en niet de reuma.

Mijn trainer Esther omschreef het zo: “Een chaotische fase waarin het oude niet meer werkt en de nieuwe nog in ontwikkeling is”. Het is nog niet af, ik ben niet ‘geslaagd’, maar ik ben gestart met een nieuwe blik en goed zorgen voor mezelf. Ik hoop dat ReumaUitgedaagd! jou dat ook kan geven.

Dit is een gastblog van Lenie van der Zande. Lenie heeft reumatoïde artritis en fibromyalgie en volgt de eerste twee maanden van 2019 de online training ReumaUitgedaagd! In twee delen blogt zij over haar ervaringen.

Lees ook deel 1 

ReumaUitgedaagd • 11 maart 2019

Weet u dat er hoop is voor mensen met reuma?

Het Woord zegt:
Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden.
(Jesaja 53:5)

Ik geloof in een God van wonderen.Ik geloof:
Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
(Johannes 3:16 SV)

Jordy • 20-05-22 09:47

Mooi Lenie.

Matty Huls- van der Tuin • 13-03-19 09:58

Goed geschreven

Ria • 12-03-19 19:53

Plaats een reactie