In het hoofd van een trainer voor de start van ReumaUitgedaagd!

Het is voor mij altijd een beetje spannend als er weer een nieuwe training ReumaUitgedaagd! start. Door mijn hoofd gaan zaken als: Welke zaal hebben we deze keer? Krijgen we de apparatuur aan de praat? Wordt de koffie en thee op tijd gebracht? Maar ook: hoe zal de groep zijn deze keer? Zullen ze zich makkelijk openstellen of kijken ze eerst de kat uit de boom? Wat vinden ze van de training of van de trainers?

Gemene deler

Toen iedereen binnen was merkten we al gauw dat we niet bang hoefden te zijn voor stiltes in de groep. Iedereen raakte direct met elkaar in gesprek. Het was een mooi gemêleerde groep bestaande uit eind twintigers, begin veertigers, begin vijftigers en een zestiger met allemaal in elk geval een ding gemeen: ze hebben allen reuma. Net als de trainers. Daardoor maakt het niet uit waar je vandaan komt of hoe oud je bent, omdat je vaak meer gemeen hebt met deze mensen dan met bijvoorbeeld leeftijdgenoten. We lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Nu was dit ook nog een groep waarin alle deelnemers nog volop aan het werk zijn. Waar ze allemaal mee worstellen is hoe ze alle ballen omhoog moeten houden. Werk, gezin en een sociaal leven hebben met reuma. Hoe doe je dat?

Van elkaar leren

Gelukkig komt er in de training genoeg aan bod om hiermee aan de slag te kunnen. Onderwerpen als ‘hoe kun je je energie goed verdelen’, ‘hoe kun je duidelijk communiceren met je omgeving’, ‘hoe ga je om met pijn en vermoeidheid’ en nog veel meer onderdelen. Maar wat nog fijner was, is alle feedback die uit de groep kwam. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met dit soort onderwerpen om te gaan. En wat kun je dan veel van elkaar leren.

De vertrouwelijkheid die meteen al ontstond binnen de groep zorgde voor een veilige omgeving om open met elkaar van gedachten te wisselen. Voor deze groep in het bijzonder was het extra fijn, omdat velen van hen eigenlijk nooit of weinig met anderen hierover praten. De ervaringen en de tips en adviezen vlogen over tafel.

Ik ben benieuwd wat de volgende zaterdag zal brengen. Mijn spanning is verdwenen nu ik weet hoe de apparatuur werkt en nu ik de groep heb leren kennen. Ik heb er nu al zin in!

Laura Thurlings heeft axiale spondyloartritis en is sinds 2017 trainer van ReumaUitgedaagd!, trainingscoördinator en ervaringsdeskundig coach. 

ReumaUitgedaagd • 13 mei 2019

Wat leuk!
Is dit ook in Noord Brabant? Het lijkt mij leuk om dit mee te mogen maken.
Bij mij (60 jr) is sinds 24 mei Reumatoïde Artrits geconstateerd.

Jitte • 26-05-19 21:02

Plaats een reactie