Je bent geen zeur

Inmiddels ben ik al bijna tien jaar jongerentrainer bij ReumaUitgedaagd! en nog steeds haal ik veel plezier uit het geven van de trainingen. Onlangs mocht ik weer een online training geven aan vier enthousiaste deelnemers. Deze training voor jongeren bestaat uit zes chatavonden waarop de deelnemers en twee trainers aanwezig zijn. Elke week komt er een ander thema aan bod en is er de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en te bespreken waar deelnemers zelf tegenaan lopen. Het fijne aan de online variant van ReumaUitgedaagd! is de laagdrempeligheid en dat het volgen én geven van deze training minder energie kost dan de live training.

Verschillen en overeenkomsten

Wat opvalt tijdens de trainingen, is dat hoewel de reuma bij iedereen anders is en anders verloopt, er veel overeenkomsten zijn. Omgaan met pijn en vermoeidheid, je grenzen aangeven, omgaan met onbegrip uit je omgeving, beter ontspannen en bewegen, communiceren en relaties zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen. Voor bijna iedereen met reuma zijn dit herkenbare en soms uitdagende onderwerpen. Steevast geven deelnemers aan dat ze het fijn vinden om contact met andere jongeren met reuma te hebben en te merken dat ze niet alleen zijn in de problemen die ze soms ervaren als gevolg van hun reuma.

Voordeel online training

Zelf heb ik de afgelopen tijd helaas veel last van mijn reuma gehad en daardoor had ik weinig energie. Het is dan fijn om toch de training te kunnen geven, gewoon thuis vanachter mijn laptop. Een mooie bijkomstigheid was dat ik vaak juist veel positieve energie kreeg van de chatavonden.
Het geeft mij veel energie als deelnemers aangeven in hun dagelijks leven veel aan de training te hebben en als ik zie dat ze actief bezig zijn met de onderwerpen die aan bod komen. Tijdens de training is er onderling veel interactie en de deelnemers steunen elkaar en geven elkaar goede tips en adviezen. Ik vind dat mooi om te zien. De deelnemers bouwen ondanks dat ze elkaar niet “echt” ontmoeten toch een band met elkaar op.

Praat erover

Dat ik al zo lang de training ReumaUitgedaagd! geef, wil overigens niet zeggen dat ik zelf altijd voorbeeldig met mijn ziekte om ga. Ik heb het nog best weleens moeilijk met de beperkingen en vermoeidheid die mijn ziekte met zich meebrengt, maar dit mag er zijn en ik accepteer dit beter. Ik probeer te kijken naar de dingen die ik wel kan en wat ik bereikt heb. Dit is ook wat ik anderen met reuma mee wil geven; accepteer je beperkingen én dat je er af en toe van baalt. Praat erover met je omgeving, je bent absoluut geen zeur en misschien wel het belangrijkste: wees vooral lief voor jezelf.

 

Linda Jongbloed heeft Juveniele Idiopathische Artritis (JIA, jeugdreuma) en is trainer van de online training ReumaUitgedaagd! Zij heeft een master accountancy en werkt bij een groot accountantskantoor.

ReumaUitgedaagd • 9 september 2019

Plaats een reactie