Je krijgt wat, je hebt wat en je moet ermee leren leven

Reuma, zomaar ineens krijg je het, heb je het en moet je ermee leren leven. Ik zit achter de laptop en ik ben net gestart met Reuma Uitgedaagd! Ik ben erg nieuwsgierig naar deze cursus en ik heb hoge verwachtingen. Zeker na het bekijken van het eerste filmpje in Module 1. Daar zie ik direct alle items waar ik tegenaan loop en waarschijnlijk nog veel meer mensen met reuma.

Even voorstellen

Ik ben Lenie, getrouwd en moeder van drie opgroeiende kinderen. Daarnaast run ik een eigen onderneming. Dat was een bewuste keuze. Zo kan ik proberen een balans te creëren tussen privé, werk en de grilligheid van reuma. Ik krijg wat, ik heb wat en ik moet ermee leren leven. Regelmatig moet ik mijn plannen aanpassen en bijstellen, omdat mijn (nieuwe) grens op die dag net weer even anders ligt dan een gemiddelde dag. Pijn en vermoeidheid zijn  lastig  En om met die onzekerheid en pijnlijke beperkingen beter om te leren gaan, volg ik de cursus Reuma Uitgedaagd!.

Mindset en zelfmanagement

Mijn mindset wordt meteen al uitgedaagd. Ik heb doelen te stellen, werken aan  de discussie in mijn hoofd:

“Kom op, ga door, stel je niet aan”

“Nee, het lukt nu niet. Energie is te laag en ik heb pijn”.

Zelf de regie pakken, , nee zeggen en grenzen (bij)stellen.

De eerste module geeft me stof tot nadenken, het is een praktisch aanpak dus ik pas de tips direct toe in mijn dagelijks leven. Door bewust stil te staan in het leven, bewust te worden  van de activiteiten die ik doe. Zo pak ik de regie. Dat is zelfmanagement. Dat is Reuma Uitgedaagd! Al snel wordt duidelijk dat de training als doel heeft niet langer het gevoel te hebben dat het ongemak, pijn en dergelijke je overkomt. Ik leer het om te draaien en te kijken naar wat nog wel kan. Eén van de doelen die ik heb gesteld is acceptatie. Berusting in dat het er tóch al is en dat ik ermee om leer gaan.

Je bént niet de ziekte

Na de eerste chat met mijn trainer gaan de volgende 2 modules open. Ik dacht dat ik veel te veel tijd had voor de eerste module, maar die tijd geeft je juist ruimte om stil te staan bij je doelen, die te laten  bezinken in mijn hoofd. Ik ben nog steeds goed genoeg, ook met reuma! Zoals mijn trainer Esther zegt: je bent niet de ziekte maar je hebt het! Daarmee ga ik door naar de volgende modules, een goede basis om verder te gaan.

 

Dit is een gastblog van Lenie van der Zande. Lenie heeft reumatoïde artritis en fibromyalgie en volgt de eerste twee maanden van 2019 de online training ReumaUitgedaagd! In twee delen blogt zij over haar ervaringen.

Lees ook deel 2

ReumaUitgedaagd • 11 februari 2019

Mooi Lenie! xxx

Marian • 13-03-19 20:48

Prachtig omschreven, knap en trots!!

Lucia • 12-03-19 18:26

Beste Yvanna, als je wilt kun je me bevragen over mijn ervaringen. Groetjes Lenie

Lenie Van der Zande • 27-02-19 12:57

Beste Yvanna,
Leuk dat je geïnteresseerd bent in ReumaUitgedaagd! Wat wil je graag weten over de cursus? Gaat het over de inhoud van de cursus of over hoe je je kunt aanmelden? Meer informatie is in ieder geval al te vinden op deze pagina: https://www.reumauitgedaagd.nl/trainingen/online-trainingen-volwassenen/ Mocht je nog meer informatie willen, laat het weten. ~ Annemiek

Annemiek De Crom • 25-02-19 11:51

Lieve Lenie
Mooi hoe je dit schrijft en enorme waardering voor jou.
Veel goeds ook met jouw aanpak.

Willie • 22-02-19 19:31

Ik wil wel meer weten over deze cursus

Yvanna armstorff • 21-02-19 20:18

Plaats een reactie