Nooit te oud voor een zelfmanagement training

Stel: je bent in de 80 en hebt sinds twee jaar spierreuma. Je echtgenoot is een aantal jaren geleden overleden en je hebt geen zin om achter de geraniums te zitten. Toch loop je nu vast in verband met je reuma én had je doelen gesteld voor de toekomst. Dit was de telefonische intake van één van mijn deelnemers van de online zelfmanagement training ReumaUitgedaagd!

Ik was erg enthousiast en wilde deze lieve dame graag begeleiden tijdens de online training. Al na het maken van haar eerste module, kreeg ik een berichtje van haar dat ze graag meteen door wilde. Stiekem moest ik lachen, want dat was nog helemaal niet de bedoeling. Eerst de chat, daarna de volgende modules. Ik heb dit dan ook tegen haar gezegd en zelf gaf zij aan dat ze zó enthousiast was dat ze graag door wilde. Een aantal tips die ik als trainer aan haar heb gegeven, deel ik hier graag met jullie.

Doelen en tips

In de eerste chat geeft deze dame aan het moeilijk te vinden om “nee” te zeggen. Bijvoorbeeld tegen het maandelijkse etentje met haar buurvrouwen. Er zitten namelijk een paar vervelende dames in die groep. Daarom durft zij eigenlijk niet eerlijk te zijn als ze te moe is of teveel pijn heeft. Ik gaf haar de tip om de dames eens bij haar thuis uit te nodigen. Een grote pan stamppot te maken en het eens ter sprake te brengen dat ze reuma heeft en wat de consequenties hiervan zijn [= haar doel nr. 1]. Ze vond het een goede tip, “maar”, zei ze “die vervelende dames ga ik niet uitnodigen hoor!”. Hahaha, fantastisch!

–> Tip 1: Houd je doelen dicht bij jezelf.

Modules 2 en 3 heeft ze ook goed doorlopen. Ze wilt graag actief blijven en loopt nu buiten af en toe een rondje [= haar doel nr. 2. Het feit dat ze zich heeft ingeschreven voor deze training, vind ik al een goed teken].

–> Tip 2: Zorg dat je doelen realiseerbaar zijn.

Helaas moet de laatste module even uitgesteld worden. Ze berichtte mij dat ze twee ontstoken schouders heeft.

–> Tip 3: Realiseer je dat de trainer ervaringsdeskundige is en alle begrip heeft als iets niet lukt.

Respect

Fantastisch dat iemand met deze hoge leeftijd, maar nog met zo’n jonge geest, de weg heeft gevonden naar deze online zelfmanagementtraining. Daar kunnen wij een mooi voorbeeld aan nemen!

Dit is een blog van Ilse Meijer. Zij heeft relapsing polychondritis en is sinds 2013 trainer bij ReumaUitgedaagd!

ReumaUitgedaagd • 11 december 2018

Plaats een reactie