Verbinding door reuma

‘’Nicole, ik heb helaas wat minder goed nieuws voor je, we kunnen de diagnose MCTD stellen”. Zo begon het voor mij, nu bijna 3 jaar geleden.

Wat volgde waren jaren van onbegrip, artsen die moesten googlen, leeftijdsgenoten die niet begrepen waarom ik het energielevel van een stoeptegel heb en een scriptie die geschreven moest worden. Kort gezegd: zwaar! Dit kwam ook omdat ik niemand tegenkwam van onder de 30 die ook last had van reuma.

In 2019 kwam ik per toeval ReumaUitgedaagd! tegen op Facebook. Na toch even getwijfeld te hebben, heb ik mezelf opgegeven en zo kwam ik in november aan in Driebergen. Super nerveus, en lichtelijk gestrest omdat ik verkeerd was gereden, schoof ik aan bij het diner.

De zenuwen van eerder waren op één slag verdwenen door de gezelligheid van de groep meiden waarmee ik aan tafel zat. Het ging al snel over school, werk, vrienden en natuurlijk reuma. Het was werkelijk een opluchting om zoveel herkenningspunten bij elkaar te horen.

Tijdens de training komen er veel verschillende onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan zelfmanagement, sport & bewegen, relaties & intimiteit, omgaan met jouw omgeving en dipjes. Alles met een grote dosis luchtigheid en humor. De trainers zijn zelf ook leeftijds- en lotgenoten en kunnen hierdoor meepraten over de onderwerpen. Iedereen vertelt uit eigen ervaring.

Tussen de blokken door aten we gezellig met elkaar, deden we spelletjes en was er voldoende tijd om even uit te rusten (we blijven reumaten after all…)

Met de meiden uit mijn weekend zijn we een groeps app gestart. Hierin delen we zo af en toe hoe het gaat, wat er gaande is rondom de reuma en wat ons verder bezighoudt. Super leuk om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier omgaat met zijn leven, ziekte en omgeving. Dat de reuma juist voor verbinding zal zorgen, dat had je me twee jaar geleden echt niet wijs kunnen maken!

Nicole heeft MCTD en volgde in november 2019 de weekendcursus ReumaUitgedaagd! in Driebergen

ReumaUitgedaagd • 27 augustus 2020

Plaats een reactie