Wat is ReumaUitgedaagd!

De zelfmanagementtrainingen van ReumaUitgedaagd! zijn bedoeld voor mensen met een vorm van reuma. Het doel van de ReumaUitgedaagd! trainingen is het krijgen en behouden van regie over het eigen leven met reuma. Dit gebeurt op een interactieve en informele wijze, door met behulp van verschillende werkvormen te werken aan doelen die voor jou van belang zijn. Je wordt hierbij begeleid door trainers die zelf ook een reumatische aandoening hebben. Alle trainers hebben een speciale training gevolgd om de deelnemers te kunnen begeleiden.

Voor wie?

Je hebt reuma en je wilt beter kunnen omgaan met onbegrip van je familie, vrienden of collega’s. Of je wilt van anderen horen wat zij hebben gedaan om aan het werk te kunnen blijven. Misschien heb je pijn of ben je vermoeid en wil je weten wat je zelf kunt doen om dit te verminderen. Of wil je beter je grenzen aan kunnen geven op het werk of school. Misschien ben je op zoek naar manieren om te blijven bewegen. ReumaUitgedaagd! is er voor iedereen met een vorm van reuma, die wilt werken aan zijn of haar persoonlijke doelen. Het maakt niet uit hoe veel of weinig last je van de reuma ondervindt.

In een ReumaUitgedaagd! zelfmanagementtraining stel je zelf je eigen doelen op, waar je gericht mee aan de slag gaat. Zo is de training altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wat wil je, wat kan je en wat moet je? Je gaat op zoek naar een goede balans in je leven, je gaat samenwerken met je reumatische aandoening.

Inhoud van de trainingen

In de ReumaUitgedaagd! trainingen komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • omgaan met pijn, vermoeidheid en (negatieve) emoties;
  • eigen grenzen herkennen en aangeven;
  • omgaan met onbegrip uit je omgeving;
  • communiceren met je omgeving, werk/studie en zorgverleners;
  • invloed uitoefenen op je behandeling;
  • beter ontspannen en bewegen;
  • omgaan met relaties (familie, vrienden, partner, collega’s);
  • betrouwbare informatie vinden over bijvoorbeeld behandelingen en werk.

Ontstaan van de trainingen

ReumaUitgedaagd! bestaat in Nederland sinds 2001. Oorspronkelijk was er alleen een training voor volwassenen die werd georganiseerd door de Reumapatiëntenbond. Vanaf 2008 is er een samenwerking gestart met de afdeling reumatologie van het UMC Utrecht. Sindsdien zijn er ook trainingen voor jongeren met jeugdreuma ontwikkeld. ReumaNederland heeft de trainingen daarna overgenomen en is samen met de afdeling reumatologie van het UMC Utrecht de trainingen gaan uitbreiden en optimaliseren. Mensen met een vorm van reuma zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de trainingen, om zoveel mogelijk rekening te houden met de vragen, behoeften en voorkeuren van reumapatiënten zelf.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

De zelfmanagementtrainingen van ReumaUitgedaagd! zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar e-health toepassingen en gedrag van mensen. Het vergroten van kennis en het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden door er actief mee aan de slag te gaan staat centraal. Ook het delen van ervaringen met andere mensen met reuma is een belangrijk onderdeel in ReumaUitgedaagd!.

Benieuwd naar de ervaringen van andere deelnemers of naar de trainers?

Voor de ervaringen van deelnemers kun je hier kijken, en de trainers stellen zich hier aan je voor.